Monday, March 21, 2016

Trump og det repræsentative demokrati i USA

Donald Trumps fremgang ved primærvalgene og hans udsigt til at blive Republikanernes præsidentkandidat afslører alvorlige problemer og mangler ved det politiske system i USA. Det viser sig nu bl.a. ved, at adskillige republikanske repræsentanter (medlemmer af Repræsentanternes Hus) nu er i gang med at undsige partiets sandsynlige præsidentkandidat. De er simpelthen bange for at støde så mange vælgere fra sig, at de ikke bliver valgt, hvis de ikke klart nok tilkendegiver, at de altså ikke har noget med Trump at gøre.

Og Demokraterne har udsigt til ligefrem at få flertal i Repræsentanternes Hus. Til dette kammer er alle på valg (toårig periode). Så selv om det republikanske flertal på 30 synes stort, er det ikke umuligt, at det skifter.

I de fleste andre demokratiske politiske systemer vil en politisk leder af den kaliber gå til valg på et program, der er formuleret i samråd med - eller bestemt af - et politisk parti, som denne person er en del af. I USA er det ved at være sådan, at præsidentkandidat og det "tilhørende" parti efterhånden er ved at være totalt afkoblet fra hinanden. Præsidentkandidaten kan tilsyneladende sige hvadsomhelst, uden at det har konsekvenser for vedkommende. Det politiske spil finder sted i medierne, hvor det gælder om at markere sig i forhold til de vælgersegmenter, kandidaten har fået banket op af jorden.

Det er ikke holdbart for et politisk system, der vil kalde sig demokratisk, fordi vælgerne ikke har nogen ordentlig mulighed for at se, hvad det er for politiske alternativer de kan tage stilling til.

No comments:

Post a Comment